Dikkat ve Odaklanma

Dikkat ve Odaklanma

Öğrencilerimize yönelik " Dikkat ve Odaklanma" temalı çalışmalar yapıldı. 

03.05.2024 23

Hepimiz kötü zamanlanmış dikkat dağıtıcı unsurlarla mücadele ettik. Bir masada oturuyorsunuz, dikkatle çalışıyorsunuz ve sonra: vay be ! İlgisiz düşünceler (bu sabah kahvaltı, geçen hafta izlediğiniz komik film ya da yaklaşmakta olan, sizi tedirgin eden sunum) zihninizi işgal ediyor. Ya da belki tamamen işinize dalmış durumdasınız ama arkadaşlarınız veya aile üyeleriniz bir anda çalışma alanınıza dalıyor.

Yukarıda anlatılanlar gibi içsel ve dışsal dikkat dağıtıcı etkenler odağımızı kaybetmemize neden olur. Ancak konsantrasyon becerilerinizi geliştirerek bu yıkıcı güçlere karşı kendinizi savunabilirsiniz. Aşağıda özetlenen teknikler, odaklandığınız çalışma süresini en üst düzeye çıkarmanıza ve dikkatiniz dağıldığında yeniden odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

DİKKAT DAĞITAN TEKNOLOJİYİ KAPATIN

Titreşime ayarlanmış olsa bile cep telefonunuz açıkken ders çalışmak iyi bir fikir değildir. Bir mesaj alır almaz bakacaksınız. Cihazlarınızı kapatarak ve hatta başka bir odaya koyarak bu ayartmadan tamamen kaçının.

Çalışmak için kullanmadığınız sürece aynı şey bilgisayarınız ve tabletiniz için de geçerlidir. Bu durumda, çalışma oturumuna başlamadan önce dikkat dağıtıcı tüm uygulamaları ve bildirimleri devre dışı bıraktığınızdan emin olun. Kendinizi sosyal medyaya veya oyun tutkusuna kaptırıyorsanız, erişimi geçici olarak engelleyin. Arkadaşlarınıza ve ailenize, acil bir durum olmadıkça sizinle iletişime geçmeyeceklerini bilmeleri için çalışma moduna girdiğinizi söyleyin.

ÇALIŞMA ORTAMINIZI AKILLICA SEÇİN

Arkadaşlarınız iyi çalışma arkadaşları değilse tek başınıza çalışın. Ev ortamınız dikkatinizi dağıtıyorsa çalışma malzemelerinizi toplayın ve rahat bir çalışma noktasına gidin .

Evde ders çalışıyorsanız, dağınıklığın sınırlı olduğu sessiz bir oda seçin. Dikkatinizi dağıtan arka plan sesleri sizi rahatsız ediyorsa, gürültü önleyici kulaklıklar kullanabilirsiniz. Kitaplarınızı açmadan önce mümkün olan en iyi çalışma ortamını yaratın, böylece değişiklik yapmak için ders ortasında duraklamanıza gerek kalmaz.

FİZİKSEL İHTİYAÇLARINIZI TAHMİN EDİN

Eğer dikkatle çalışıyorsan susarsın. Kitabı açmadan önce su için/yanınıza alın.  Rahat kıyafetler giyin (ama çok rahat olmasın). Çalışmaya başlamadan önce fiziksel ihtiyaçlarınızı önceden tahmin ederseniz, koltuğunuzdan kalkma ve kazanmak için çok çalıştığınız odağı kaybetme olasılığınız azalır.

BEYNİNİZİN EN YOĞUN ZAMANLARINDA ÇALIŞIN

En zorlu çalışma seanslarınızı, kendinizi en enerjik ve odaklanmış hissetmeyi beklediğiniz, enerjinin en yüksek olduğu dönemlerde planlayın. Eğer sabah insanıysanız, bu mümkün olduğu kadar erken ders çalışmaya başlamanız gerektiği anlamına gelir. Eğer bir gece kuşu iseniz, bir akşam vakti aralığı seçin. Hangi zamanın sizin için en uygun olduğundan emin değilseniz, en başarılı çalışma deneyimlerinizi düşünün. Bunlar günün hangi saatinde gerçekleşti? Beyniniz genel olarak ne zaman en etkili hissediyor? Bu dönemlerde çalışma toplantılarına katılın ve bunlara sadık kalın.

İÇSEL ENDİŞE SORULARINIZI YANITLAYIN

Bazen dikkat dağıtıcı şeyler dış dünyadan gelmiyor; içeriden istila ediyorlar! Belirli bir konu hakkında endişeleniyorsanız: "Bu sınavı geçemezsem ne olacak?" gibi- kendinizi odaklanmakta zorlanırken bulabilirsiniz.

Neyse ki bir çözüm var. Bu içsel soruları yanıtlamak, zihninizi gitmesi gereken yere yeniden yönlendirmenize yardımcı olacaktır. Kendinizi endişelenirken yakalarsanız, endişe duyduğunuz temel soruyu belirleyin ve bu soruyu basit, mantıklı bir şekilde yanıtlayın:

  • "Neden bu dersi anlayamıyorum?" Cevap: "Olmam gerektiği gibi çalışıyorum, bu yüzden bunu çözeceğimden eminim. Ancak hafta sonuna kadar hala bu konu ile uğraşacak olursam, öğretmenimle bu konuyu nasıl çözeceğime dair konuşacağım, gibi.

Hatta soruyu ve cevabı kağıda yazabilir, daha sonra katlayıp daha sonra kullanmak üzere paketleyebilirsiniz. Buradaki amaç endişeyi kabul etmek, orada olduğunu kabul etmek ve sonra dikkatinizi ders çalışmaya vermektir.

FİZİKSEL OLUN

Bazı insanlar sıklıkla fiziksel olarak bir şeyler yapma ihtiyacı hissederler. Kendilerini huzursuz ve enerjik hissedebilirler veya hareketsiz ortamlarda odaklanmakta zorluk yaşayabilirler. Muhtemelen kinestetik bir öğrenicisiniz , bu da vücudunuz zihninizle birlikte meşgul olduğunda en iyi şekilde öğreneceğiniz anlamına gelir. Aşağıdaki tekniklerle çalışma oturumları sırasında odaklanmanızı geliştirebilirsiniz

  1. Kalem: Okurken kelimelerin altını çizin. Deneme sınavına girerken yanlış cevapların üzerini çizin. Sadece elinizi hareket ettirmek gerginlikten kurtulmak için yeterli olabilir. Değilse 2. adıma geçin.
  2. Lastik bant. Uzat onu. Kaleminizin etrafına sarın. Soruları yanıtlarken lastik bantla oynayın. Hala gergin mi hissediyorsun?
  3. Top. Oturarak bir soruyu okuyun, ardından ayağa kalkın ve bir cevap düşünürken topu yere vurun. Hala odaklanamıyor musunuz?
  4. Zıplamak. Oturun ve bir soruyu okuyun, ardından ayağa kalkın ve 10 atlama hareketi yapın. Arkanıza yaslanın ve soruyu cevaplayın.

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİ YENİDEN ÇERÇEVELENDİRİN

Olumsuz düşünceler çalışmayı neredeyse imkansız hale getirir. Kendinizi sık sık yenilgiye uğratan düşünceleri tekrarlarken bulursanız, bunları daha olumlu ifadelerle yeniden çerçevelendirmeyi deneyin:

  • Olumsuz : "Bu kavramı öğrenmek benim için çok zor."
  • Olumlu : "Bu kavram zor ama çözebilirim."
  • Olumsuz : "Bu dersten nefret ediyorum. Ders çalışmak çok sıkıcı."
  • Olumlu : "Bu ders benim favorim değil, ancak başarılı olabilmek için materyal üzerinde çalışmak istiyorum."
  • Olumsuz : "Ders çalışamıyorum. Dikkatim dağılıyor."
  • Olumlu : "Daha önce odağımı kaybettiğimi biliyorum ama tekrar deneyeceğim."

Bir dahaki sefere olumsuz bir düşünce beyninizi istila ettiğinde, onu kabul edin ve onu olumlu bir ifadeye dönüştürmeye çalışın. Zamanla ders çalışmak bir yük olmaktan çıkıp, hedeflerinize ulaşmak için yaptığınız kasıtlı bir seçim gibi gelmeye başlayacak. Bu dikkatli yaklaşım kendinizi daha güçlü ve motive hissetmenizi sağlayacak ve ardından odaklanmanızı artıracaktır.

 

Kaynak: https://www.thoughtco.com/stepstofocusonstudying3212069